Culinair genieten: streekgerechten uit de Haute-Saône
Wie aan de Haute-Saône denkt, denkt niet meteen aan haute cuisine. Maar schijn bedriegt. Deze vergeten regio in het oosten van Frankrijk serveert een keuken die stevig geworteld is in het boerenleven: simpel, vol smaak en verrassend rijk aan traditie. Denk aan houtgestookte ovens, dampende stoofpotten en gerechten die van generatie op generatie worden doorgegeven. Dit is de Bourgondische keuken, maar dan zonder opsmuk.
La cancoillotte – kaas met karakter
Vergeet brie of camembert. In de Haute-Saône eet men cancoillotte: een lopende, geurige kaas gemaakt van met water gesmolten “metton”. Het resultaat is fluweelzacht en licht zout. Je eet het warm, bijvoorbeeld over aardappels, worst of brood. Ideaal na een stevige wandeling.
Proeven bij: boerderijmarkten of gewoon bij de traiteur. Er zijn talloze lokale varianten – met knoflook, wijn of zelfs absint.
Saucisse de Morteau – gerookte trots
Deze dikke, gerookte worst komt uit het naburige Franche-Comté, maar is in de Haute-Saône al net zo geliefd. Ze wordt traditioneel gerookt in de “tuyé”, een houten rookhuis, en langzaam gegaard in bouillon of wijn.
Tip: Combineer met linzen, zuurkool of aardappelpuree. En ja – ook koud heerlijk op een plankje met mosterd.
Poulet à la Comtoise – comfortfood uit de oven
Kip in een romige saus van cancoillotte, witte wijn en sjalotjes. Vaak verrijkt met champignons of spekreepjes. Een gerecht dat ruikt naar zondag, open haard en Bourgondische gemoedelijkheid.
Thuis proberen: neem biologische kip, goede wijn en echte cancoillotte uit de streek. Laag vuur, geduld en een gietijzeren pan doen de rest.
Bœuf Bourguignon – langzaam gegaard geluk
Hoewel het zijn oorsprong in Bourgondië vindt, is dit stoofgerecht ook in de Haute-Saône diep verankerd. Grove stukken rundvlees worden urenlang gestoofd in rode wijn, met wortel, ui, knoflook, laurier en spek. Elke familie heeft z’n eigen variant.
Serveren met: aardappelpuree, polenta of knapperig stokbrood. En natuurlijk een glas stevige rode.
Civet de sanglier – wildstoof van everzwijn
Op herfst- en winteravonden verschijnt deze klassieker op tafel. Gemarineerd wild zwijn, gestoofd met wijn, wortel, jeneverbessen en knoflook. De smaak is aards en krachtig, perfect voor koude dagen.
Aanrader: eet dit in een auberge na een wandeling door de bossen van Cherlieu of Darney. Beter wordt het niet.
Tarte aux brimbelles – wilde bosbessentaart
In het seizoen struikel je hier over de brimbelles: kleine wilde bosbessen. De tarte is eenvoudig – krokant deeg, veel bessen, weinig suiker. Geserveerd met een lepel crème fraîche of gewoon puur.
Lekker bij: een espresso op een dorpsplein of als dessert bij een menu ouvrier in een lokaal café.
Kir Haut-Saônois – aperitief met een twist
Geen cassis uit Dijon, maar bessen uit eigen streek. Vaak aardbeienlikeur of frambozenbrandewijn, gemengd met lokale witte wijn. Verfrissend, verrassend, en vaak sterker dan je denkt.
Serveren: ijskoud in een klein glaasje, liefst op een schaduwrijke binnenplaats.
En verder…
Denk aan patés van wild zwijn, brood uit houtoven, forel uit bronwater, appelcider van oude rassen en honing van kastanjebomen. Alles lokaal. Alles met liefde. Geen liflafjes, maar pure smaken die passen bij het landschap.
Slotgedachte
In de Haute-Saône eet je niet om indruk te maken. Je eet om bij te komen. Om te delen. En om de tijd te nemen. Zoals de Fransen zeggen:
“On mange avec le cœur, pas avec les yeux.”
Je eet met je hart, niet met je ogen.